Gerlachusbier
Image default
Sport

Anderen motiveren om meer te gaan bewegen

We zitten teveel en we bewegen te weinig. We weten het allemaal en we doen ons best maar toch blijkt het voor een groot deel van de bevolking lastig om voldoende motivatie op te brengen om wekelijks naar de sportschool of sportvereniging te gaan. Ook wanneer je zelf voldoende sport en beweegt kun je waarschijnlijk meerdere voorbeelden opnoemen van mensen die echt baat zouden hebben van sporten maar het simpelweg niet doen. Hoe kun je deze bankzitters motiveren om toch meer te gaan bewegen? En nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat mensen dit volhouden?

Inspelen op interne motivatie

Trainers en instructeurs proberen al jaren om mensen aan het sporten te krijgen. Voor een deel is dat ook gelukt. Er sporten tegenwoordig meer mensen dan ooit tevoren. Toch is een groot deel van deze mensen ‘slapend’ lid van een sportschool of vereniging. Ze betalen wel maar komen nooit.

Sporten is dan ook vooral een kwestie van interne motivatie. Je moet zelf echt willen anders hou je het nooit vol. Maar ook mensen die echt willen gaan vaak niet (genoeg) sporten. Dat kan te maken hebben met onzekerheid, lichamelijke beperkingen of een aversie tegen sporten om een andere reden. Aan trainers de taak om trainingen aan te passen aan het niveau en het comfortlevel van de sporter. Dat betekent echter niet dat een training geen uitdaging oplevert!

Waarderen, motiveren en belonen

Als het allemaal draait om interne motivatie, heeft externe motivatie dan helemaal geen zin? Zeker wel! Het ligt er alleen aan hoe je die externe motivatie beloont. Je kunt bijvoorbeeld sportbekers of medailles bestellen voor cliënten die hun beweegdoel voor die maand hebben gehaald. Wanneer je in groepen traint kun je zelfs een wisselbeker kopen waar iedere maand weer om gestreden moet worden. Dat is externe motivatie maar wel op een manier die ook de innerlijke competitiedrang van mensen prikkelt. Ook hierbij moet je altijd rekening houden met het niveau van deelnemers en ervoor zorgen dat zij zich mentaal altijd op hun gemak voelen.

Je kunt wel een gradatie aanbrengen wanneer sommige deelnemers fitter zijn dan anderen. Voor de deelnemer die het tweede doel ook heeft behaald kun je dan bijvoorbeeld een kampioensschaal kopen.