Gerlachusbier
Image default
Recreation / Food

HACCP

Steeds meer worden ondernemers zich er van bewust dat ze moeten voldoen aan onder andere de richtlijnen van HACCP. Om de kwaliteit te kunnen waarborgen en de voedselveiligheid voor de klanten te kunnen garanderen is dit ook van essentieel belang. Door een preventief voedselveiligheidsyteem als HACCP te hanteren is dit ook makkelijker te realiseren.

HACCP regels

De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks lopen zo’n 700.000 mensen tegen een voedselvergifiting op. Dit kan voorkomen worden door te voldoen aan de richtlijnen van HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis Critical Control Points. HACCP is een voedselveiligheidsysteem waarmee een gevarenanalyse gemaakt wordt van de kritische controle punten binnen een productie proces. De CCP’s zijn de kritische controle punten in het proces die gecontroleerd en beheerst dienen te worden om eventuele gevaren te voorkomen.

De HACCP richtlijnen houdt vast aan 7 principes:

  • Breng de gehele productieproces en haar potentiële gevaren in kaart
  • Bepaal de CCP’s. Deze punten dienen continu gecontroleerd en beheerst te worden
  • Monitor en registreer de verschillende CCP’s. Bepaal hoe deze punten beheerst moeten worden
  • Stel een plan met maatregelen op. Welke maatregel wordt genomen wanneer één van de punten niet aan de norm voldoet.
  • Controleer het preventieve voedselveiligheidsplan regelmatig
  • Registreer en documenteer alles wat gemeten wordt

HACCP thermometer

Temperatuur is de kern van de richtlijnen van HACCP. Om de kwaliteit van het product zo goed mogelijk te behouden is de juiste temperatuur essentieel. Een HACCP thermometer kan daar o.a. bij helpen. Met een HACCP thermometer kan uitermate eenvoudig insteek- en/of dompelmetingen uitgevoerd worden.

  • Insteekmetingen in bijvoorbeeld vlees, fruit of deeg
  • Dompelmeting in koffie, soep of water

De thermometer beschikt over een insteekvoeler. In de insteekvoeler bevindt zich een temperatuursensor. Door de insteekvoeler ca. 3 cm in het product te steken kan de juiste temperatuur gemeten worden. Na afronding van de meting is het noodzakelijk om de thermometer te reinigen met de voelerreinigingsdoekjes om kruisbesmetting te voorkomen.

Het is belangrijk dat er gebruikt gemaakt wordt van een kwalitatief goede thermometer. De thermometers worden over het algemeen ingezet gedurende veeleisende omstandigheden. Het is essentieel dat een thermometer dan ook juist blijft meten.

 

 

https://webshop.gullimex.com/nl-NL/Webshop.aspx