Gerlachusbier
Image default
Dienstverlening

Laatste ouder overleden: wat nu?

Het overlijden van je laatste ouder is een emotionele en uitdagende periode. Niet alleen verlies je een dierbare, maar je staat ook voor de taak om de nodige regelingen te treffen en de erfenis af te handelen. In sommige gevallen moet je het huis laten leeghalen, maar dat is gelukkig niet altijd nodig. Hier is een handige checklist om je te helpen in deze moeilijke tijd:

Overlijden melden

Het is heel belangrijk om als eerste het overlijden te melden aan de huisarts, je dichtstbijzijnde familieleden, de persoon die de uitvaart regelt en de gemeente waarin je dierbare is overleden. Als je ervoor kiest om de uitvaart te laten regelen door een uitvaartonderneming, zullen zij de nodige stappen ondernemen, zoals het indienen van de overlijdensaangifte en het regelen van de Akte van Overlijden. De gemeente zal automatisch het overlijden doorgeven aan overheidsinstanties zoals de Belastingdienst, het UWV en de Sociale Verzekeringsbank.

Uitvaartverzekering

Het is een goed idee om te kijken of je ouder een uitvaartverzekering had afgesloten. Je kunt dit doen door het polisblad op te zoeken of door contact op te nemen met de uitvaartonderneming waarvan je denkt dat ze verzekerd zijn. Als je het niet kunt vinden, kun je overwegen een verzoek tot onderzoek in te dienen bij het Verbond van Verzekeraars.

De uitvaart regelen

Bij het organiseren van de uitvaart van je ouder(s) zullen er verschillende vragen opkomen, zoals de keuze tussen crematie en begrafenis, de locatie voor de herdenkingsdienst, en welke speciale teksten of gedichten gebruikt kunnen worden die belangrijk waren voor je ouder(s).

De erfenis

Als erfgenaam draag je de verantwoordelijkheid voor het afhandelen van de erfenis. Het is van groot belang om te begrijpen wat er in het testament staat en hoe de erfenis verdeeld moet worden. In dit proces kan een notaris je waardevolle ondersteuning bieden.

Nabestaandenpensioen

Als je nog minderjarig bent, zou het zomaar kunnen dat je recht hebt op het pensioen van je overleden ouder. Het is een goed idee om contact op te nemen met het pensioenfonds van je ouder om te achterhalen of je in aanmerking komt voor een nabestaandenpensioen. Het kan namelijk een belangrijke financiële steun zijn voor jou en je familie in deze moeilijke tijd.

Voogdij

Heb je jongere broertjes of zusjes? Het is mogelijk dat de verantwoordelijkheid voor hun zorg bij jou komt te liggen. Dit hangt af van wat er in het testament staat of hoe de voogdij is vastgelegd. Het is belangrijk om hierover duidelijkheid te krijgen, omdat dit de toekomst van de jongere gezinsleden kan beïnvloeden.

Wezenuitkering

Ben je jonger dan 21 jaar en is een van je ouders overleden? Dan is er mogelijk een wezenuitkering beschikbaar voor jou. Het is verstandig om contact op te nemen met de Sociale Verzekeringsbank om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt. Deze uitkering kan een belangrijke steun zijn tijdens deze moeilijke periode.

Verzekeringen en abonnementen opzeggen

Het is belangrijk om niet te vergeten om de verzekeringen en abonnementen van je ouder op te zeggen. Vaak vragen verzekeringsmaatschappijen en andere bedrijven om een kopie van de Akte van Overlijden als bewijs. Het regelen van deze administratieve zaken kan helpen om onnodige kosten te voorkomen en de financiële zaken van je ouder netjes af te handelen.

Post doorsturen

Het is goed om te beseffen dat er mogelijk nog post wordt bezorgd op het adres van je ouder(s), zelfs als het huis is verkocht of de huur is opgezegd. Dit kan voor verwarring zorgen. Je kunt overwegen om gebruik te maken van de Nabestaandenservice van PostNL, waarmee je de post kunt laten doorsturen naar een ander adres. De periode na het overlijden van je laatste ouder is ongetwijfeld een uitdagende tijd, maar met deze checklist kun je stap voor stap de praktische zaken aanpakken. Zo kun je je zoveel mogelijk richten op het afscheid nemen en het verwerken van het verdriet. Het is belangrijk om jezelf de ruimte te geven om te rouwen en de steun te zoeken die je nodig hebt in deze moeilijke tijd.