Gerlachusbier
Image default
Woning en Tuin

Welke eettafel past bij mij?

Het is tijd voor het aanschaffen van een (nieuwe) eettafel. Misschien gaat u een nieuwe woning kopen, of is uw huidige eettafel aan vervanging toe. Het is dan goed om te kijken welke eettafel het beste bij u en uw huis past. U kunt bijvoorbeeld een glazen eettafel erg mooi vinden, maar wanneer dat totaal niet staat bij de rest van het interieur is het verstandig om even verder te kijken. Er zijn genoeg verschillende eettafels om uit te kiezen. Zo heb je verschillen qua vormen, materiaal, grootte en patroon. Genoeg opties dus om uw perfecte tafel te vinden.

Hoeveel personen? 

De eerste stap van het proces naar een nieuwe eettafel voor in de woonkamer is het bepalen hoe groot de eettafel moet worden. Dit zal in veel gevallen afhangen van het aantal personen dat je in het huis hebt en daarbij ligt het ook aan de ruimte die je hebt in de woonkamer. Ben je met 2 personen en heb je een kleine woonkamer? Dan is er een mooie optie om een eettafel 2 personen te kopen met inklapfunctie. Deze eettafels kan je uitklappen als je wilt gaan eten en kan je wegzetten als sidetable als het niet wordt gebruikt. Ben je met 4 personen, 6 personen of meer personen? Geen paniek er zijn zoveel mooie opties om gezellig met het hele gezin aan tafe tafel te zitten. Zo kan je verschillende vormen, stijlen, kleuren en materialen krijgen. Deze onderdelen worden verder toegelicht. 

Welke vorm eettafel

Om het onderzoek te starten is het belangrijk om te ontdekken welke vorm eettafel u het liefste heeft. Eettafels komen voornamelijk voor in de volgende vormen:

  • Rechthoekig
  • Vierkant
  • Rond
  • Ovaal

Het is belangrijk om te kiezen voor de vorm die u het meeste aanspreekt, maar het moet natuurlijk ook in de kamer passen. Elke vorm heeft zo zijn eigen voordelen die ik met u zal doornemen.

Rechthoekig: de meest voorkomende eettafel, vooral geschikt voor grotere woonkamers en er valt makkelijk een losse tafel bij aan te schuiven.

Vierkant: ruimtebesparend en handig voor een eethoek.

Rond: vooral geschikt voor wat kleinere woonkamers, geeft een gezellige sfeer en geen punten waar tegenaan gestoten kan worden.

Ovaal: veel contact vanwege vorm, passen veel mensen aan en heeft geen scherpe hoeken.

Welk materiaal eettafel

De meest voorkomende materialen die voor eettafels worden gebruikt zijn hout, metaal en glas of in ieder geval deze in combinatie. De houten eettafel is het populairst, maar hier zijn ook weer veel verschillende tafels van. Er zijn natuurlijk diverse houtsoorten die gebruikt kunnen worden bij het maken van een eettafel. De houtsoorten die voornamelijk worden gebruikt zijn: eiken, grenen, vuren, teak en kersen. De kleuren verschillen dan ook van lichtbruin tot donkerbruin. Het is aan u om te bepalen wat u het mooiste vindt. Er zijn naast houten eettafels ook nog de moderne witte eettafels of zelfs de glazen eettafels. Kijk ook naar de stoelen die u heeft, want het moet hier wel bij passen.

Met houten eettafels kan er ook verschil qua patroon inzitten. Zo heb je de egale tafels, de houtlatten vorm, maar ook de tafels met een visgraat patroon. Hierbij heeft u ook veel opties om uit te kiezen, dus neem uw tijd en kijk zorgvuldig naar wat aan uw wensen voldoet.

De verlengbare eettafel

De verlengbare eettafel is erg praktisch voor wanneer u vaak gasten over de vloer krijgt. Bij familiebijeenkomsten zoals kerst is het vaak een beetje gedoe met losse tafels aanschuiven. De verlengbare eettafel brengt daar de oplossing voor. Het lijkt op een alledaagse eettafel, maar indien nodig kunt u van onder de tafel een extra blad uitschuiven, wat de tafel verlengt of verbreed. Ideaal dus om efficiënt met ruimte om te gaan, maar toch veel eetplekken te hebben. De verlengbare eettafels komen in rechthoekige of vierkantige vorm en zijn gemaakt van een houtsoort.