Gerlachusbier
Image default
Eten en drinken

Waarom bierglazen zo belangrijk zijn

Bier drink je in het juiste glas. Of het nu om een eenvoudige dorstlessende pils gaat, een Beiers Weizenbier, of een oerdegelijke Belgische trappist. Je geniet pas écht van het vloeibare goud als je het in de correcte bierglazen schenkt. Of waarom dacht je dat zoveel bekende bierbrouwers hun eigen glas hebben? Omdat biermakers donders goed weten dat elke biersoort om een specifiek glas vraagt. En na dit artikel weet je meteen ook waarom.

Schuim, aroma’s en smaaktoetsen

De vorm van je bierglas beïnvloedt werkelijk alle aspecten van je biertje. Een vers getapt pilsje wil je in een ‘vaasje’. Dit taps toelopend glas van 25 cl ligt gemakkelijk in de hand en garandeert een mooie schuimkraag. En het houdt je bier bovendien lekker lang fris. Vraag niet naar een vaasje in België: daar staat dit populaire pilsglas namelijk bekend als ‘boerke’.

Het Belgenland grossiert in bijzondere speciaalbieren. Denk maar aan de ongeëvenaarde Westmalle Tripel, de winterse blauwe Chimay en de wereldberoemde Westvleteren. Al hoeft brouwerij de Koningshoeven beslist niet onder te doen voor deze Belgische trappisten met de La Trappe. Wat hebben al deze wonderlijke zware bieren gemeen? Je drinkt ze allemaal in een ‘kelkglas’.

Dankzij de ronde open bokaalvorm komen de heerlijke aroma’s helemaal tot hun recht. Vaak zijn deze kelkglazen ook nog eens prachtig versierd. En dat is heus niet alleen esthetisch. Zo geeft de bodemgravering een fraaie schuimkraag en zorgen de aangebrachte reliëfs voor een betere grip. Neem je tijd voor deze speciaalbieren. Je moet de uitzonderlijke smaaktoetsen en kruidige geuren tenslotte met geduld beleven. De lange voet zorgt ondertussen dat je bier lang genoeg koud blijft.

Het veelzijdige tulpglas

Sterke Belgische blonde bieren voelen zich dan weer heerlijk thuis in een tulpglas. De tulpvormige rand is een beloftevolle uitnodiging voor je smaakpapillen. Bij zo’n tulp hoort natuurlijk een stoere schuimkraag. Denk maar aan de hemelse Duvel, die extra royaal parelt dankzij de gegraveerde ‘D’ op de bodem van het glas.

Maar ook tal van andere bovengistende biersoorten smaken opperbest in dit glas. Durf experimenteren. Misschien komen de aroma’s en het schuim van je favoriete speciaalbiertje wel beter tot zijn recht in een ‘ballonglas’?

Voor sommige brouwerijen mag het wat meer zijn. Qua originaliteit troeft Brouwerij Bosteels iedereen af met zijn ‘koetsiersglas’. Elke zichzelf respecterende bierliefhebber moet minstens één keer in zijn leven een Pauwel Kwak in dit unieke glas met de bijbehorende houten houder proeven.

Speciale buitenlandse bierglazen

Ook buiten de Lage Landen zweren bierkenners bij het juiste glas. In Engelse en Ierse pubs vloeien jaarlijks miljoenen ‘pints’ lager en stout.

De Duitsers drinken hun Weizenbier dan weer in een forse hoge bierglazen van 50 cl. Op Oktoberfest heffen ze zelfs bierpullen van wel 1 liter de lucht in. Vandaar ook de oorspronkelijke naam ‘Maß’ – wat verwijst naar de hoeveelheid bier die in deze indrukwekkende kroes past.

https://www.perfectdraft.com