Gerlachusbier
Image default
Eten en drinken

Surinaams eten en bier, is dat een goede combi?

Bier is een drank die prima past bij de Surinaamse keuken. Omdat het in Suriname natuurlijk bijna altijd mooi weer en warm is, hebben de mensen er ook vaak flink dorst. Dan wordt er Parbo bier gedronken, de meest bekende biersoort van het land. Je kunt dit bier ook prima combineren met typisch Surinaamse recepten zoals bami, nasi of roti. De recepten voor dit Surinaamse eten worden al jaren van moeder op dochter overgedragen en er zijn daardoor al vele varianten op ontstaan waardoor de Surinaamse keuken alleen nog maar aantrekkelijker wordt.

Drinken de Surinamers ook nog wat anders dan bier?

Natuurlijk drinken ze in Suriname niet alleen bier. Er zijn ook heerlijke siropen, gemaakt van verschillende vruchten die in het land worden verbouwd. Deze siroop bevat geen alcohol en kan dus ook door kinderen worden gedronken. De siroop wordt met water aangelengd om er een heerlijke koele vruchtendrank van te maken. Daarnaast lusten de Surinamers bij hun Surinaams eten ook graag een goed glas wijn, een gewoonte die door de Nederlandse kolonisatie is geïntroduceerd maar die ook werd meegebracht door met name de Javaanse immigranten in het land.

Een goed glas bier bij de Surinaamse roti

Surinaamse roti is wellicht één van de bekendste Surinaamse gerechten. Ook in Nederland wordt het steeds vaker gegeten. De basis van roti bestaat uit aardappelen. In het gerecht worden zowel kruimige als vastkokende aardappelen verwerkt. Daarnaast ontbreekt natuurlijk ook hier de kip niet en de typisch Surinaamse kruiden. Bij roti drinken de Surinamers natuurlijk ook graag een glas koel bier. Overigens is dat niet zelden een Nederlands biertje, want Suriname is nog steeds nauw met Nederland verbonden ondanks dat het land al in 1975 onafhankelijk werd van Nederland. Er wordt nog steeds veel Nederlands gesproken en Surinamers zijn ook nog altijd rijk vertegenwoordigd in Nederland.

Surinaamse tradities in Nederland

Omdat Surinamers zich voor en na de onafhankelijkheid massaal in Nederland vestigden vanwege betere toekomstkansen voor hen en hun kinderen, namen ze ook hun eet- en drink tradities mee naar Nederland. Daarom werden Surinaamse recepten zoals die voor pindasoep, soto soep en de typische Surinaamse bami en nasi ook hier populair. Zoals dat ook in Suriname gebeurt wordt er soms een lokaal tintje aan gerechten gegeven. Zo ontstaat een verrijking van de recepten en wordt er nog meer van genoten.

Drankjes met en zonder alcohol

In Suriname wordt veel gedronken omdat het er bijna altijd warm is. Dan is voldoende drinken belangrijk voor een goede vochtbalans. Maar natuurlijk is dat dan niet altijd bier. Bier wordt afgewisseld met frisse alcoholvrije dranken zoals een typische cassavedrank waarvan het recept geheim is maar wat je in Suriname op elke straathoek bij kraampjes kunt kopen. De vele tropische vruchten die in het land groeien zijn natuurlijk ook prima geschikt om in vruchtendranken en in siropen te verwerken. Het Parbo bier wordt in het land zelf gebrouwen en er zijn ook druivenvelden waar als de vruchten rijp zijn wijn van wordt gemaakt.

Nog meer genieten van het Surinaamse eten

In Nederland kun je ook volop genieten van het Surinaamse eten. Er zijn talloze restaurants in met name de grote steden van ons land waar je aan kunt schuiven voor een heerlijke Surinaamse maaltijd met een lekker biertje of wijntje erbij. En dan kun je natuurlijk ook het eten afhalen, zodat je er thuis van kunt genieten. Vooral roti is populair als afhaalmaaltijd, maar ook Surinaamse nasi en bami en de bekende soepen uit het land worden vaak als afhaalmaaltijd verkocht. Mede omdat Nederlanders vandaag de dag steeds vaker minder traditioneel eten is ook de Surinaamse keuken aan een ware opmars bezig in ons land.