Gerlachusbier
Image default
Gezondheid

Wat is Manuka honing? Ontdek unieke eigenschappen en voordelen van deze soort honing.

Manuka honing, een uniek natuurproduct afkomstig uit Nieuw-Zeeland, heeft de wereld veroverd met zijn bijzondere eigenschappen. In dit artikel duiken we dieper in wat Manuka honing is, waarom het zo speciaal is, en hoe je het kunt gebruiken.

 

Manuka Honing: Een Natuurwonder uit Nieuw-Zeeland

Manuka honing wordt geproduceerd door bijen die nectar verzamelen van de Manuka-struik (Leptospermum scoparium), een plant die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. Deze honing staat bekend om zijn unieke samenstelling en bijzondere eigenschappen, die het onderscheiden van andere honingsoorten.

 

De Unieke Samenstelling van Manuka Honing

Wat Manuka honing echt uniek maakt, is de aanwezigheid van methylglyoxal (MGO). Deze stof, in hogere concentraties aanwezig in Manuka honing, is verantwoordelijk voor de sterke antibacteriële eigenschappen. Manuka honing bevat ook andere helende bestanddelen, zoals waterstofperoxide en antioxidanten.

 

Voordelen van Manuka Honing voor de Gezondheid

Manuka honing is niet alleen heerlijk, maar biedt ook verschillende gezondheidsvoordelen:

 1. Antibacteriële werking: Het kan helpen bij het bestrijden van bacteriën en het voorkomen van infecties.
 2. Wondgenezing: Het wordt gebruikt voor het genezen van wonden, brandwonden en zweren.
 3. Spijsverteringshulp: Het kan verlichting bieden bij spijsverteringsproblemen.
 4. Immuunondersteuning: Regelmatige consumptie kan het immuunsysteem versterken.

 

Hoe Gebruik Je Manuka Honing?

Manuka honing kan op verschillende manieren worden gebruikt, zowel inwendig als uitwendig. Het kan direct uit de pot worden gegeten, toegevoegd aan thee of gebruikt worden als natuurlijke zoetstof. Voor uitwendig gebruik kan het direct op de huid of op een wond worden aangebracht.

 

Manuka Honing Kopen: Waar Moet Je Op Letten?

Bij het kopen van Manuka honing is het belangrijk om op enkele zaken te letten:

 • Echtheid: Zorg ervoor dat je echte Manuka honing koopt. Kijk naar certificeringen zoals UMF (Unique Manuka Factor) en MGO-gehalte.
 • Herkomst: Kies honing die afkomstig is uit Nieuw-Zeeland, de enige echte bron van Manuka honing.
 • Prijs: Manuka honing is duurder dan gewone honing, maar de prijs weerspiegelt de unieke kwaliteiten en gezondheidsvoordelen.

 

Veelgestelde Vragen over Manuka Honing

 • Kan Manuka honing helpen bij keelpijn? Ja, vanwege de antibacteriële eigenschappen kan het helpen keelpijn te verzachten.

 • Is Manuka honing geschikt voor diabetici? Hoewel het natuurlijke suikers bevat, moet het met mate worden gebruikt door diabetici.

 • Hoe lang is Manuka honing houdbaar? Manuka honing heeft een zeer lange houdbaarheid, vaak jaren, zolang het goed wordt bewaard.

 • Kan ik Manuka honing gebruiken op een open wond? Ja, het wordt vaak gebruikt voor wondgenezing, maar raadpleeg eerst een gezondheidsdeskundige.

 • Hoe weet ik of mijn Manuka honing echt is? Controleer op certificeringen zoals UMF of MGO-gehalte op de verpakking.

 • Kan Manuka honing allergische reacties veroorzaken? Mensen met een bijenallergie moeten voorzichtig zijn. Test een kleine hoeveelheid voor gebruik.

 

Conclusie

Manuka honing is een bijzondere, natuurlijke delicatesse met krachtige gezondheidsvoordelen. Van het bestrijden van bacteriën tot het ondersteunen van de spijsvertering, het is een wonderbaarlijk product met een breed scala aan toepassingen. Bij het kopen, let goed op de authenticiteit en kwaliteit om te genieten van alle voordelen die deze unieke honing te bieden heeft.