Gerlachusbier
Image default
Gezondheid

Bedplassen symptomen en oorzaken

Bedplassen

Bedplassen – ook wel nachtelijke incontinentie of nachtelijke enuresis genoemd – is onvrijwillig urineren tijdens de slaap na de leeftijd waarop men redelijkerwijs kan verwachten ’s nachts droog te blijven.

Doorweekte lakens en pyjama’s – en een beschaamd kind – zijn een bekend tafereel in veel huishoudens. Maar wanhoop niet. Bedplassen is geen teken van slechte zindelijkheidstraining. Het is vaak gewoon een normaal onderdeel van de ontwikkeling van een kind.

Over het algemeen is bedplassen voor de leeftijd van 7 jaar geen probleem. Op deze leeftijd kan uw kind nog bezig zijn met de ontwikkeling van de controle over de nachtelijke blaas.

Als het bedplassen doorgaat, behandel het probleem dan met geduld en begrip. Verandering van levensstijl, blaastraining, vochtalarmen en soms medicatie kunnen helpen om het bedplassen te verminderen.
Symptomen
De meeste kinderen zijn op 5-jarige leeftijd volledig zindelijk, maar er is eigenlijk geen streefdatum voor het ontwikkelen van volledige blaascontrole. Tussen de leeftijd van 5 en 7 jaar blijft bedplassen een probleem voor sommige kinderen. Na 7 jaar plast een klein aantal kinderen nog in bed.

Wanneer naar de dokter?

De meeste kinderen ontgroeien het bedplassen vanzelf – maar sommige hebben een beetje hulp nodig. In andere gevallen kan bedplassen een teken zijn van een onderliggende aandoening die medische aandacht nodig heeft.

Raadpleeg de dokter van uw kind als:

Uw kind na 7 jaar nog steeds in bed plast
Uw kind in bed begint te plassen na een paar maanden ’s nachts droog te zijn geweest
Bedplassen gepaard gaat met pijnlijk plassen, ongewone dorst, roze of rode urine, harde ontlasting, of snurken.

Oorzaken

Niemand weet met zekerheid waardoor bedplassen wordt veroorzaakt, maar verschillende factoren kunnen een rol spelen:

Een kleine blaas. De blaas van je kind is misschien niet voldoende ontwikkeld om de urine die ’s nachts wordt geproduceerd op te houden.
Onvermogen om een volle blaas te herkennen. Als de zenuwen die de blaas controleren nog niet volgroeid zijn, wordt uw kind misschien niet wakker van een volle blaas – vooral als uw kind een diepe slaper is.
Een verstoorde hormoonhuishouding. Tijdens de kindertijd produceren sommige kinderen niet genoeg anti-diuretisch hormoon (ADH) om de nachtelijke urineproductie te vertragen.
Urineweginfectie. Deze infectie kan het voor uw kind moeilijk maken om het plassen onder controle te houden. Tekenen en symptomen kunnen zijn: bedplassen, ongelukjes overdag, vaak moeten plassen, rode of roze urine en pijn bij het plassen.
Slaapapneu. Soms is bedplassen een teken van obstructieve slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling van het kind tijdens de slaap wordt onderbroken – vaak als gevolg van ontstoken of vergrote amandelen of adenoïden. Andere tekenen en symptomen kunnen snurken en slaperigheid overdag zijn.
Diabetes. Voor een kind dat ’s nachts meestal droog is, kan bedplassen het eerste teken van diabetes zijn. Andere tekenen en symptomen kunnen zijn: grote hoeveelheden urine in één keer, toegenomen dorst, vermoeidheid en gewichtsverlies ondanks een goede eetlust.
Chronische constipatie. Dezelfde spieren worden gebruikt om de urine- en ontlastingafscheiding te regelen. Bij langdurige constipatie kunnen deze spieren disfunctioneel worden en bijdragen tot nachtelijk bedplassen.
Een structureel probleem in de urinewegen of het zenuwstelsel. In zeldzame gevallen houdt bedplassen verband met een defect in het neurologische systeem of het urinewegstelsel van het kind.

Risicofactoren

Bedplassen kan bij iedereen voorkomen, maar het komt twee keer zo vaak voor bij jongens als bij meisjes. Verschillende factoren zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op bedplassen, waaronder:

Stress en angst. Stressvolle gebeurtenissen – zoals grote broer of zus worden, naar een nieuwe school gaan of van huis wegblijven – kunnen leiden tot bedplassen.
Familiegeschiedenis. Als een of beide ouders van een kind als kind in bed plasten, is de kans groot dat hun kind ook in bed plast.
Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD). Bedplassen komt vaker voor bij kinderen met ADHD.

Complicaties

Hoewel het frustrerend is, levert bedplassen zonder lichamelijke oorzaak geen gezondheidsrisico’s op. Toch kan bedplassen voor uw kind een aantal problemen opleveren, waaronder:

Schuldgevoelens en verlegenheid, wat kan leiden tot een laag gevoel van eigenwaarde
Verlies van mogelijkheden voor sociale activiteiten, zoals logeerpartijtjes en kamp
Uitslagen op de billen en de genitaliën van het kind – vooral als uw kind in nat ondergoed slaapt.

bron:slaapwetenschap

bedplas