Gerlachusbier
Image default
Bedrijven

3D laser scanning is multi inzetbaar

3D laser scanning is een geavanceerde techniek waarmee driedimensionale modellen van objecten en omgevingen kunnen worden gemaakt met behulp van lasers. Deze techniek maakt gebruik van een laserstraal die wordt uitgezonden naar het te scannen object. Het laserscanningsysteem meet de tijd die het duurt voordat de laserstraal wordt gereflecteerd en terugkeert naar de scanner. Hiermee kan de afstand tot verschillende punten op het oppervlak van het object nauwkeurig worden gemeten.

Bij het scannen beweegt de laserscanner over het object, en terwijl dit gebeurt, wordt een wolk van punten (point cloud) gegenereerd. Deze point cloud bestaat uit een grote verzameling 3D-coördinaten die de oppervlaktegeometrie van het gescande object nauwkeurig weergeven.

3D laser scanning is enorm geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder:

  1. Industrieel ontwerp en fabricage: Het scannen van bestaande onderdelen of machinerieën kan helpen bij het ontwerpen van nieuwe producten, reverse engineering, kwaliteitscontrole en inspectie.

  2. Architectuur en bouw: 3D laser scanning maakt het mogelijk om bestaande gebouwen en infrastructuur nauwkeurig vast te leggen, wat essentieel is bij renovaties, verbouwingen, en het maken van bouwplannen.

  3. Erfgoedbehoud: Het scannen van historische gebouwen, monumenten en artefacten helpt bij het behoud van cultureel erfgoed en maakt virtuele tours en educatieve toepassingen mogelijk.

  4. Civiele techniek en landmeten: Het in kaart brengen van landschappen, terreinen en infrastructuur voor stedenbouw, wegenbouw, mijnbouw en andere civieltechnische projecten.

  5. Entertainment en videogames: 3D-scans worden gebruikt om realistische personages, omgevingen en objecten te creëren voor films, animaties en videogames.

3DLS, gevestigd in Enschede, is een gespecialiseerd bedrijf dat al vele jaren ervaring heeft met 3D laser scanning. Ze hebben expertise opgebouwd in het scannen van een oppervlak van meer dan 2.5m2 met behulp van de nieuwste compacte Faro Laserscanner. Deze ruime ervaring stelt hen in staat om projecten uit te voeren met hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, en ze zijn in staat om de technologie aan te passen aan verschillende toepassingsgebieden, zoals industrie, architectuur, erfgoedbehoud en meer.

3D reverse engineering voor het reproduceren van onderdelen

Met een goede 3D laser scanner is het ook mogelijk om reverse engineering toe te passen. Reverse engineering is het proces waarbij een bestaand object wordt geanalyseerd en gedemonteerd om de interne structuur en functionele kenmerken te begrijpen. Vervolgens kan deze informatie worden gebruikt om een digitale representatie van het object te creëren in de vorm van een 3D-model.

Bij het gebruik van een 3D laser scanner voor reverse engineering wordt het object van belang gescand om een zeer gedetailleerde point cloud te genereren, die de exacte geometrie van het object vastlegt. Deze point cloud kan vervolgens worden omgezet in een nauwkeurig 3D-model met behulp van speciale software.

Reverse engineering met een 3D laser scanner biedt diverse voordelen:

  1. Nauwkeurigheid: 3D laser scanning levert zeer gedetailleerde meetgegevens op, waardoor het resulterende 3D-model een hoge nauwkeurigheid heeft.

  2. Tijdsbesparing: In vergelijking met traditionele meetmethoden is het scannen van objecten met een 3D laser scanner veel sneller, waardoor het hele reverse engineering proces efficiënter wordt.

  3. Complexe geometrie: 3D laser scanning is in staat om complexe vormen en geometrieën vast te leggen die moeilijk handmatig te meten zijn.

  4. Replicatie en verbetering: Reverse engineering maakt het mogelijk om een exacte replica van een object te maken of om het te verbeteren door het ontwerp te optimaliseren.

  5. Integratie met CAD-software: Het 3D-model dat wordt gegenereerd met de 3D laser scanner kan direct worden geïmporteerd in Computer-Aided Design (CAD) software, waardoor het gemakkelijker wordt om wijzigingen aan te brengen of aanvullende ontwerpwerkzaamheden uit te voeren.

Met de mogelijkheid om reverse engineering toe te passen, kunnen bedrijven en ontwerpers bestaande producten analyseren, begrijpen en verbeteren, en zo innovatieve oplossingen ontwikkelen op basis van al aanwezige succesvolle ontwerpen.

Voor een kennismaking of DEMO, neem contact op met 3DLS Enschede via telefoonnummer +31 53 4800 557.

Stel je vraag aan 3DLS
https://www.3dls.nl/